Santes Creus, l'art de la pedra Seca i castells de Selmella, Vallespinosa i Saborella

DISSABTE 07/11/15
Preguntes Frequents: FAQ
De nou una sortida per la comarca de l'Alt camp (ja hem fet Ancosa i Ruta del Cister). Com en les dos anteriors hem comptat amb un expert que ha plantejat una ruta on a més a més d'esforçar-nos i disfrutar de la Natura, visitarem paratges especials del territori. En concret: una de les manifestacions més importants de l'art de la Pedra Seca i alguns Castells que van ser durant molt de temps linea fronterera del Comptat de Barcelona

Dia espectacular l luminos d'un Novembre completament atípic en el que sortim amb 12 graus de temperatura de Santes Creus a les 9h seguint el GR175 en direcció al Pla de Santa Maria i a les 10, quan arribem a l'àrea de La Capona, ja estem la majoria en màniga curta.
Fem en bici la ruta de la Capona i visitem les diferents construccions de pedra seca de la mateixa que ens deixen bocabadats... De debó, s'ha d'anar a disfrutar d'aquesta petita gran joia.

Agafem el camí dels Muntanyesos en direcció al Pont d'Armentera que deixem pel de
Santes Creus a Fontscaldetes en direcció Nord. Trobem un parell de km de camí llaurat pels pagesos que ens fa difícil l'avençar però anem remuntant el Torrent de Rupit fins trobarnos de nou amb el GR175 (Ruta del Cister) despres de passar l'urbanització de Mas del Plata.

Continuem pel GR175 en direcció al la Serra del Comaverd per les Roques del Migdia i deixant el poble abandonat de Fotnscaldetes a l'esquerra fins al Coll de Sarrià on canviem del GR175 al GR7. Seguint per la Ruta del Cister en BTT en el seu descens de la Serra del Comaverd i en arribar al Barranc de Palatí el deixem per endinsar-nos pel Torrent de Rupit i dirigir-nos per ell cap a l'estret de Palatí. Aquest troç del camí el trobem degradat amb fortes aigueres de les plujes recents que ens fan el regal de trobar-nos molta aigua -ben neta- en el Torrent. A l'Estret de Palatí decidim parar, esmorzar i remullarnos els peus.

Tot just passat l'Estret de Palatí iniciem l'ascensió al Castell de Selmella sota l'atenta mirada del Peny de Cal Palatí en una pujada que ens treu la respiració. Un petit respir en el Masnou i continuem la pujada en paral.lel al Peny de Selmella deixant el camí en una desviació a dereta per passar per passar entre el Castell i la cinglera amb una visió magnifica del Camp de Tarragona, el poble abandonat de Selmella i el Castell.

Continuem per la cinglera en direcció al Coll de les Agulles pel Pla del Castell i el cingle dels Saltadors i en el descens al Coll comencem a disfturar de una magnifica vista sobre el Castell de Saburella. En el Coll decidim retallar camí anant a Saburella directament sense passar per Vallespinosa i dinar en l'interior del castell. El Castell de Saburella, a diferència del de Salmella es troba en mol bon estat en els murs exteriors mentre que en l'interior no queda res identificable més enllà de les torres.

Baixem del castell a Cal Mandil i agafem el camí de Cal Rosic que per Torrent de Rossic i entre Costes, per un camí ben pedregos, ens porta al Pont d'Armentera on fem una merescuda cervesa

De nou en marxa agafem el GR175 en direcció a Santes Creus que pel marge deret del Gaià i el Coll de Mas Alegret ens torna a on haviem començat.

Gran sortida, amb una metereologia molt favorable i que sens dubte, repetirem. Les fotos duen allò que no no es pot escriure: